Patissier

Opleidingsinformatie

Heb je al een niveau drie of vier opleiding Bakkerij en/of Horeca en passie voor banket?
Dan helpt de opleiding Patissier je om nóg beter te worden in je vak. Als patissier ben je creatief bezig. Je bedenkt zelf nieuwe en originele recepten. Dat doe je vaak voor speciale momenten, zoals een bruiloft, een jubileum of een ander evenement. Deze opdrachten werk je alleen of met een team uit. Soms wordt er van je verwacht dat je collega’s begeleidt.

Algemene informatie

Domein: Horeca en bakkerij
Subdomein: Brood en banket
Opleidingsduur: 1 jaar
Opleidingsniveau: Niveau 4
Leerweg: BBL: 1 jaar
Afdeling: Brood & Banket
Locatie: Breda

Opleidingsinformatie

Inhoud

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding Patissier is een BBL-opleiding. Je krijgt 1 jaar les en praktijk op niveau 4. Je gaat ongeveer 1 dag per week naar school. Daar kom je alles te weten over de nieuwste banketproducten en technieken.  Tijdens de opleiding krijg je diverse masterclasses van zeer ervaren gastdocenten. Zij behoren tot de top van ons vakgebied. Je leert onder andere hoe je showstukken, desserts en chocoladewerk maakt. En je krijgt les in vakken als plannen en organiseren. We bieden je ook de mogelijkheid om de opleiding praktijkopleider  of doorstroom HBO te volgen.

Wat leer je tijdens de opleiding?

  • Werken met de nieuwste technieken en gereedschappen 
  • Maken van showstukken 
  • Suikertrekken 
  • Kwaliteit van het eindresultaat controleren en beoordelen 
  • Plannen en organiseren 
  • Vervaardigen van patisserie- en ijsproducten
  • Creatief denken
  • Ontwikkelen van nieuwe recepturen
  • Logo ontwerpen en presenteren van producten

De opleiding omvat ook algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap.



Eisen

Specialistenopleiding niveau 4

  • Voor deze specialistenopleiding heb je een niveau-3 mbo-diploma nodig van de vakopleiding voor hetzelfde beroep of dezelfde richting.

Meer informatie over het toelatingsrecht vind je hier.

Voor een bbl-opleiding heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 20 tot 24 uur per week en je bent zelf verantwoordelijk om een leerbedrijf te vinden. Uiterlijk op 31 december van het jaar dat je gestart bent met je opleiding, moet je een leerbedrijf gevonden hebben. Als je denkt dat dit niet lukt, kun je jezelf ook inschrijven voor een bol-opleiding.

Vervolg

Na het afronden van deze opleiding kan je doorstromen naar een aansluitende hbo-opleiding, zoals:
    • Bachelor Docent Consumptieve Techniek
    • Small Business en Retail Management
    • Voedingsmiddelentechnologie met een specialisatie bakkerijtechnologie

Startmaand

1 september 2018

Lesmethode

De opleiding is opgebouwd in; 
- Instructielessen
- Theorielessen
- Gastlessen, verzorgd door Top Patissiers 
- BPV
- Onderzoeken
- Excursies
- Trainingen
- Projcecten 

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau  is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Generieke vakken
Taal en rekenen:

Elke opleiding heeft zijn eigen wettelijke eis bij talen en rekenen. Deze eisen worden ook wel het referentieniveau genoemd. In de Onderwijs & Examen Regeling (OER) vind je de referentieniveaus die voor jouw opleiding gelden. Als je een opleidingen op niveau 1, 2 of 3 volgt, dan krijg je Nederlands en rekenen als generieke vakken aangeboden. Afhankelijk van de opleiding krijg je lessen Engels en/of een tweede moderne vreemde taal aangeboden.

In het basisdeel staan ook generieke eisen loopbaan en burgerschap.
Loopbaan:
Loopbaanoriëntatie begeleiding (LOB) is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Het gaat daarbij om het vinden van een goede aansluiting tussen jouw kwaliteiten en interesses én de mogelijkheden die het beroepenveld kan bieden.

Bij LOB werk je aan de volgende loopbaancompetenties:

    • Capaciteitenreflectie
    • Motievenreflectie
    • Werkexploratie
    • Loopbaansturing
    • Netwerken

Burgerschap:
Bij burgerschap houd je je bezig met de eisen die de multiculturele Nederlandse samenleving aan haar burgers en inwoners stelt. Er wordt daarbij aandacht besteed aan de ontwikkeling van jouw kritische denkvaardigheden.

Bij Burgerschap werk je aan:

  • Politiek-juridische dimensie
  • Economische dimensie
  • Sociaal-maatschappelijke dimensie
  • Dimensie vitaal burgerschap


Stage

Je dient een arbeidscontract te hebben van minimaal 15 uur in een Erkend leerbedrijf voor Patisserie, niveau 4.

Studievoortgang

Samen met je SLB’er (studieloopbaanbegeleider) bespreek je je voortgangsresultaten enkele malen per leerjaar. In de gesprekken wordt aandacht besteed aan je loopbaanontwikkeling. 
Van je
 SLB’er ontvang in het eerste jaar minimaal 2 studieadviezen.

We verwijzen je naar de voortgangsregeling van je opleiding voor verdere uitleg.

Certificaten

Werkgebied

Bijzonderheden

Kosten

Iedereen die op 1 augustus 18 jaar of ouder is, dient lesgeld te betalen. Voor het schooljaar 2018-2019 is het cursusgeld voor BBL studenten € 582,-.

Naast het les- of cursusgeld kunnen ook kosten in rekening worden gebracht voor (niet) opleiding gebonden leermiddelen.

Opleidingsgebonden kosten:
- Leerjaar 1: ca. € 260,-
 
Niet opleidingsgebonden kosten:
- Leerjaar 1: ca. € 1.360,-

Klik hier voor de gespecificeerde opleidingskosten.

Let op: alle vermelde bedragen zijn gebaseerd op het prijspeil van het voorgaande schooljaar en dienen als richtlijn. 

Tegemoetkoming kosten leermiddelen

Er is een tijdelijke regeling die gezinnen ondersteunt bij de bekostiging van leermiddelen van hun kind. Het betreft hier studenten uit zogenaamde minimagezinnen.

Contact

Contactpersoon: De heer A. Waijers
E-mail: a.waijers@rocwb.nl

Tegemoetkoming kosten leermiddelen

Tot en met 2018 is er een tijdelijke regeling die gezinnen ondersteunt bij de bekostiging van leermiddelen van hun kind. Het betreft hier studenten uit zogenaamde minimagezinnen.

Competenties

Creatief, trendgevoelig, flexibel, stressbestendig, smaakontwikkelingen, plannen.

Het beroep

Lijkt deze opleiding je wat? Aanmelden!
Je kunt deze opleiding gaan volgen in de volgende uitstroomrichtingen:

Patissier

Crebo: 25183
Patissier Als patissier ben je creatief bezig. Je bedenkt zelf nieuwe en originele recepten. Dat doe je vaak voor speciale momenten, zoals een bruiloft, een jubileum of een ander evenement.

Contactformulier

* Gegevens zijn verplicht