Vacansoleil Leisure Academy - Zelfstandig werkend gastheer / gastvrouw Internationaal

Opleidingsinformatie

Wil jij een échte horeca-professionals worden? En lijkt het je geweldig om werkzaam te zijn in een internationale toeristische omgeving? Dan is de 2,5 jarige MBO-opleiding 'Zelfstandig Werkend Gastheer/Gastvrouw Internationaal' écht iets voor jou!

Vanaf het schooljaar 2018 - 2019 start het Cingel College in samenwerking met Vacansoleil de opleiding zelfstandig werkend gastheer gastvrouw niveau 3.

In samenwerking met de Vacansoleil Leisure Academy bieden wij een praktijkgerichte, afwisselende en brede opleiding op Hospitality gebied. Met stages en excursies in een internationale omgeving waarbij je enorm veel verschillende mensen ontmoet. Je bezorgt op één van de vele recreatiebedrijven kinderen en hun ouders een topvakantie. Denk hierbij aan het verzorgen van alle voorkomende werkzaamheden op Horeca en Hospitality gebied.

Algemene informatie

Domein: Horeca en bakkerij
Subdomein: Horeca
Opleidingsduur: 3 jaar
Opleidingsniveau: Niveau 3
Leerweg: BOL: 3 jaar
Afdeling: Horeca
Locatie: Breda

Opleidingsinformatie

Inhoud

Is dit beroep iets voor jou?

Je wordt opgeleid tot een vriendelijke, gastvrije en vakbekwame zelfstandig medewerker bediening in de horeca voor recreatiebedrijven. Het creëren van een gezellige, ontspannen sfeer is jouw specialiteit. Dankzij jou komen gasten graag nog eens terug. Je begeleidt gasten naar hun tafel en je bent in staat om eenvoudige gesprekken te voeren in het Engels, Frans en Duits of Spaans. Met het adviseren en verkopen van bestellingen lever jij een bijdrage aan het resultaat van het recreatiebedrijf. Uiteraard zorg je voor een goede communicatie met de keuken en de bar zodat het serveren snel en vlekkeloos verloopt. Wanneer het nodig is ben je in staat om zelf gerechten te bereiden in de keuken of in de snackcorner. Ook het afrekenen en het afscheid nemen van de gasten horen bij je functie. Nadat de laatste gasten zijn vertrokken, zorg je ervoor dat alles er weer pico bello uitziet en tref je voorbereidingen voor de volgende dag.  Je durft verantwoordelijkheid te nemen en werkt samen met je teamleden om tot het beste resultaat te komen.

Wat leer je tijdens de opleiding?

 • Bedieningswerkzaamheden; onder meer het aannemen van reserveringen, ontvangen en adviseren van gasten, bestellingen opnemen, dranken en maaltijden bereiden en uitserveren, bewaken goede sfeer, werken met de kassa.
 • Keukenwerkzaamheden; onder meer het bereiden van simpele warme en koude gerechten
 • Voorraad bewaking en beheer; onder meer het beheren en controleren van de voorraad, offertes opvragen bij leveranciers, artikelen bestellen, bestellingen ontvangen en controleren, foute leveringen melden bij de leverancier.
 • Samenstellen van de menu- en drankenkaart; onder meer het verzamelen van informatie, opstellen van de menukaart, selecteren van dranken, helpen bij de ontwikkeling en bewaking van het gastvrijheidsconcept, trends en ontwikkelingen signaleren en verwerken.
 • Het bewaken van het sociaal hygiënisch beleid, operationele plannen maken, plannen van werkzaamheden, aansturen medewerkers.

Je krijgt vakken zoals:

 • Hospitality
 • Internationaal & Cultuur
 • Moderne vreemde talen
 • Praktijklessen horeca - Bediening
 • Praktijklessen horeca - Koken

Eisen

Dit zijn de minimale toelatingseisen:

 • Je hebt een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (voorheen lbo, vbo of mavo diploma), of
 • Je hebt een diploma basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) in eenzelfde beroep- of beroepencategorie, of
 • Je hebt een bewijs dat je de eerste 3 leerjaren van de havo of het vwo goed hebt doorlopen.

Meer informatie over het toelatingsrecht vind je hier.

Vervolg

Je kunt na deze opleiding aan de slag bij recreatiebedrijven.

Startmaand

Augustus / september

Lesmethode

De manier van lesgeven binnen de Vacansoleil Leisure Academy - Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw is praktijkgereicht. Je krijgt naast les van docenten van het Cingel College ook les van docenten van het Vacansoleil Training Centre.
Meerdere keren per jaar onderneem je tijdens de schoolperiode externe activiteiten zoals bijvoorbeeld; een introductiekamp, het bezoeken van het hoofdkantoor van Vacansoleil en een internationale trainingsweek in het buitenland.

De opleiding heet niet voor niets Internationaal, je volgt naast moderen talen ook het vak 'Internationaal' om je voor te bereiden op een stage en loopbaan in het buitenland. De beroepsgerichte vakken zijn helemaal gericht op de systemen en werkwijze van (stage)bedrijven van Vacansoleil, waarbij je gebruik maakt van een digitale leeromgeving; 'Ecademy'.

Naast het basis- en profieldeel van je opleiding volg je ook keuzedelen. Dit is een verplicht onderdeel van elke opleiding. Het kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Je kunt soms ook keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen. Voor informatie over de inzet van keuzedelen kun je straks terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Per opleidingsniveau  is de omvang van de keuzedeelverplichting voor de student door de minister vastgelegd. Je volgt verplicht 1 tot 4 keuzedelen per opleiding, afhankelijk van het niveau en de duur van je opleiding. De omvang van jouw keuzedeelverplichting verandert niet, ongeacht hoe lang je over de opleiding doet.

Generieke vakken
Taal en rekenen:

Elke opleiding heeft zijn eigen wettelijke eis bij talen en rekenen. Deze eisen worden ook wel het referentieniveau genoemd. In de Onderwijs & Examen Regeling (OER) vind je de referentieniveaus die voor jouw opleiding gelden. Als je een opleidingen op niveau 1, 2 of 3 volgt, dan krijg je Nederlands en rekenen als generieke vakken aangeboden. Afhankelijk van de opleiding krijg je lessen Engels en/of een tweede moderne vreemde taal aangeboden.

In het basisdeel staan ook generieke eisen loopbaan en burgerschap.
Loopbaan:
Loopbaanoriëntatie begeleiding (LOB) is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Het gaat daarbij om het vinden van een goede aansluiting tussen jouw kwaliteiten en interesses én de mogelijkheden die het beroepenveld kan bieden.

Bij LOB werk je aan de volgende loopbaancompetenties:

  • Capaciteitenreflectie
  • Motievenreflectie
  • Werkexploratie
  • Loopbaansturing
  • Netwerken

Burgerschap:
Bij burgerschap houd je je bezig met de eisen die de multiculturele Nederlandse samenleving aan haar burgers en inwoners stelt. Er wordt daarbij aandacht besteed aan de ontwikkeling van jouw kritische denkvaardigheden.

Bij Burgerschap werk je aan:

 • Politiek-juridische dimensie
 • Economische dimensie
 • Sociaal-maatschappelijke dimensie
 • Dimensie vitaal burgerschap

Stage

Tijdens het eerste en tweede leerjaar loop je tijdens de zomer stage bij een van de aangesloten campings van Vacansoleil.

Studievoortgang

Samen met je SLB’er (studieloopbaanbegeleider) bespreek je je voortgangsresultaten enkele malen per leerjaar. In de gesprekken wordt aandacht besteed aan je loopbaanontwikkeling. 
Van je
 SLB’er ontvang in het eerste jaar minimaal 2 studieadviezen.

We verwijzen je naar de voortgangsregeling van je opleiding voor verdere uitleg.

Certificaten

Werkgebied

Na de opleiding van 2,5 jaar rond je je opleiding af in maart. Een goede periode, want veel recreatiebedrijven staan dan te springen om personeel. Voor jou de kans om meteen aan de slag te gaan in de Horeca!

Bijzonderheden

Deze opleiding wordt exclusief bij het Cingel College verzorgd in samenwerking met Vacansoleil Leisure Academy. 

Laptop

Bij het Cingel College wordt het werken met digitale middelen gestimuleerd. Een groot gedeelte van het lesmateriaal wordt digitaal aangboden. En in veel lessen en projecten wordt gewerkt met een laptop. 
Alle eerstejaarsstudenten die een niveau 3 of 4 opleiding Facilitair, Horeca of Toerisme BOL volgen,  dienen bij aanvang van de opleiding te beschikken over een laptop. 

Om er voor te zorgen dat je laptop geschikt is voor de betreffende opleiding, moet je laptop aan de minimale eisen voldoen. Lees hier aan welke eisen de laptop moet voldoen. 

Als je zelf een laptop bezit met de juiste specificaties kan je die natuurlijk gebruiken. Anders is het mogelijk om onder gunstige condities, een laptop met de juiste specificaties aan te schaffen bij de Campus Shop; www.campusshop.nl

Kosten

Tegemoetkoming kosten leermiddelen

Er is een tijdelijke regeling die gezinnen ondersteunt bij de bekostiging van leermiddelen van hun kind. Het betreft hier studenten uit zogenaamde minimagezinnen.

Contact

Contactpersoon: De heer S. de Lange
E-mail: s.delange@rocwb.nl

Tegemoetkoming kosten leermiddelen

Tot en met 2018 is er een tijdelijke regeling die gezinnen ondersteunt bij de bekostiging van leermiddelen van hun kind. Het betreft hier studenten uit zogenaamde minimagezinnen.

Competenties

Het beroep

Lijkt deze opleiding je wat? Aanmelden!
De opleiding is ook te volgen op Zoomvliet College, of bekijk alle opleidingen in de Studiekiezer.
Je kunt deze opleiding gaan volgen in de volgende uitstroomrichtingen:

Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw

Crebo: 25171
Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw Naast de basis beroepstypering is het van belang dat de Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw beschikt over coachingsvaardigheden en kan luisteren, om (lerende) m

Contactformulier

* Gegevens zijn verplicht