Onderwijskosten

Wettelijk les- en/of cursusgeld (verplicht voor student)
Dit is de wettelijk geregelde bijdrage die iedere student verplicht is te betalen, mits je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent.

Schooljaar 2016-2017:
Lesgeld BOL € 1137,-
Cursusgeld BBL niveau 1 & 2 € 236,-
Cursusgeld BBL niveau 3 & 4 € 573,-

Opleidingsgebonden leermiddelen (verplicht voor student) 
Dit zijn leermiddelen die je als student verplicht aan dient te schaffen, aangezien ze noodzakelijk zijn om de opleiding te kunnen volgen en af te ronden. Deze leermiddelen (boeken, kleding, messenset e.d.) worden jouw eigendom.

Niet-opleidingsgebonden schoolkosten (vrijwillig voor student)  
Het Cingel College is zeer actief in het creëren en organiseren van waardevolle ontmoetingen voor haar studenten. Dit zijn de plussen die je opleiding nóg waardevoller maken. Voor sommige excursies of buitenschoolse activiteiten, zal er een vrijwillige bijdrage worden gevraagd om deze te kunnen bekostigen. Het is niet verplicht deze te betalen, helaas betekent dat wel dat je recht vervalt om mee te gaan. 

Een opleiding mag geen kosten in rekening brengen voor de basiszaken die je absoluut nodig hebt voor het volgen van je opleiding. De precieze regels die de mbo colleges van ROC West-Brabant wettelijk volgen, lees je op www.rocwb.nl/mbo/schoolkosten

Hieronder vind je antwoorden op de meest gestelde vragen met betrekking tot de financiën.

1. Wanneer en aan wie moet ik wettelijk les- en/of cursusgeld betalen?

Volg je een BOL opleiding én ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan dien je wettelijk lesgeld te betalen. Lesgeld betaal je aan DUO (waar je ook je studiefinanciering van krijgt). Het lesgeld voor het schooljaar 2016-2017 is € 1.137,- . Meer informatie lees je op http://duo.nl/particulieren/mbo-er/lesgeld/lesgeld-betalen.asp.

Volg je een BBL opleiding én ben je op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan dien je wettelijk cursusgeld (WCG) te betalen. Voor het schooljaar 2015-2016 bedraagt het wettelijk cursusgeld voor niveau 1 en 2 € 236,- en voor niveau 3 en 4 € 573,-. Dit cursusgeld is wettelijk verplicht en wordt kort na 1 oktober door het Cingel College gefactureerd.

2. Mijn opleiding wordt door mijn werkgever betaald. Hoe regel ik dat?

Als je een BBL-opleiding gaat volgen en je werkgever wil jouw opleiding betalen, kan dit bij Financiën bekend gemaakt worden middels het fomulier Verklaring derdenbetaling 2013-2014.

3. Kan ik het totaalbedrag van mijn leermiddelen overmaken?

Uiteraard. Dit kun je overmaken via Payworkz.

4. Ik heb bezwaar over de kosten. Hoe en bij wie kan ik dat aangeven?

Als eerste aanspreekpunt geldt altijd jouw Studie Loopbaan Begeleider (SLB-er). Hij/zij weet wie er verder in de organisatie benaderd kan worden om een onduidelijkheid op te helderen.

5. Ik heb al een betalingsovereenkomst afgesloten, kan ik dan toch nog in één keer betalen?

Natuurlijk, je kunt het overmaken via Payworkz.

6. Ik ben overgestapt naar een andere opleiding, hoe zit het met de opleidingskosten?

In de meeste gevallen liggen de opleidingskosten niet ver uit elkaar. Is dit wel het geval, als je bijvoorbeeld overstapt van BOL naar BBL of andersom, dan kun je een verzoek indienen bij de teamvoorzitter van jouw opleiding.

7Ik ben gestopt met de opleiding, kan ik (een deel van) de kosten terugkrijgen?

Wellicht kun je, onder bepaalde voorwaarden, een deel van het betaalde lesgeld of wettelijk cursusgeld gerestitueerd krijgen. Voor meer informatie: http://duo.nl/particulieren/mbo-er/lesgeld/lesgeld-terugkrijgen.asp

De overige opleidingskosten worden in principe niet gerestitueerd.